Sayfalar

15 Ağustos 2012 Çarşamba

Sustalı Bıçak


Evet bugünde taşınması yasak başka bir bıçağı yani sustalı bıçağı inceleyecez. Öncelikle nedir bu sustalı bıçak bir ona bakalım. İlk ortaya çıkışı 1850 lere kadar dayanan bu bıçaklar, sapı üzerinde bulunan bir düğme yardımıyla açılan, açıldığı zamanda kapanmaya karşı kendini kilitleyen çok amaçlı kullanıma sahip bir bıçak. Yani basitçe anlatmak gerekirse, şöyle düşünün, sapının içinde kapalı duran bir bıçak var, bıçağında sapının üzerinde  bir düğme, bu düğmeye bastığınızda bıçak sapı içerisinde bulunan çelik bir yay yardımıyla oldukça hızlı bir şekilde 180 derecelik bir açı tarayarak açılıp hazır hale geliyor. Açıldığında da kendini sabitleyen bu bıçakların yine de her ihtimale karşı kapanmasını önlemek amacıyla bir de kilit düğmesi var. Bıçağı açıyorsunuz, kilitliyorsunuz ve oluyor size kaya gibi bir bıçak. Birde bu bıçakların içten açılmalı bir çeşiti daha var. Bunda bıçak sapın yan tarafından 180 derecelik bir açı tarayarak değilde, bıçak sapının içinden spiral bir yay yardımıyla direkt dışarı çıkıyor

Bu bıçaklar oldukça kullanışlı olmasına rağmen taşınması yasak ateşsiz silahlar kategorisinde yer alıyor, neden mi ? Hemen bir örneğini vereyim; İtalyan mafyası Al Capone Al Catraz cezaevinden  kaçma girişiminde bu bıçakların özel bir yapımından kullanarak tam 8 gardiyanı öldürmüş. Al Capone bıçağı olarak bilinen bu bıçak çok ince uzun ve kavisli yapısı nedeniyle bacağa bile girse kesmedik damar bırakmıyor, üstelik alaşımındaki maddelerden dolayı da kanı zehirleyerek direkt mezara teslim ediyor adamı, bıçağın mucidi de İtalyan mafyası tabi, fiyatı 3000-4000 dolar civarında, uzmanlar bu bıçağın tabancadan bile taha tehlikeli olduğu konusunda hemfikir. Betonu delme özelliği bile mevcut yani o derece, gerisini siz düşünün.




Neyse gelelim güzel ülkemizin bu bıçağa bakış açısına, ülkemizde ruhsatsız tabancayla yakalanmanızla bu bıçakla yakalanmanız arasında hiçbir fark yok, cezası hapis tabi ki.. Gelelim bu bıçağı nereden bulabilirsiniz sorusuna.. Cevap: Bulamazsınız, çünkü özel sipariş üzerine İtalya’da üretiliyor, Amerika, İsrail ve İtalya gibi ülkelerde de ruhsat karşılığı satılıyor. Neyse biz kendi konumuza gelelim. 6136 sayılı, Ateşli silahlar ve bıçaklar kanununda yer alan bilgilere göre tek elle açılmalı oluklu ve oluksuz bıçakların ülkemizde üretilmesi ve satışı yasak. Av bıçakları bu kanunun dışında ama siz şehrin ortasında elinizde bir kelebek bıçak veya sustalı ile yakalanırsanız bunu polis amcalara av bıçağı diye yutturamayacağınız kesin. Onun için Aman deyim, aman dikkat, bıçak kaliteliyse, gider elinizden yanarsınız arkasından  benden söylemesi :D  Tabi sizinde başınız az ağrımaz, bunu da söyleyelim unutmadan. Gelelim bu sustalı bıçakları nerden bulabilirsiniz. Cevap: Seyyar satıcıların hemen hemen hepsinde var bu bıçaklardan, kalitesi oldukça düşük ama gene de işinizi görür. Neyse lafı fazla uzatmayalım, hepinize rast gele..

5 yorum:

  1. Tamirati varmidir çelik yay kiridi kaynak olurmu

    YanıtlaSil
  2. Tamirati varmidir çelik yay kiridi kaynak olurmu

    YanıtlaSil
  3. Aynı şekil yay kırıldı nerden tedarik edebiliriz

    YanıtlaSil
  4. Bana bir tane sustalı bıçak alacam nasıl olacak

    YanıtlaSil